spain1

Algemene informatie

Gemeten naar beplante oppervlakte is Spanje het grootste wijnland te wereld. Dat het qua volume pas op de derde plaats staat heeft te maken met de lage opbrengsten. Die lage opbrengsten hebben alles te maken met de soms barre omstandigheden waaronder de druivenstokken zijn aangeplant. Grote delen van het land zijn immers warm en droog, op het woestijnachtige af.

Klimaat

 Spanje kent een grote verscheidenheid aan klimatologische omstandigheden en landschappen. Het koele en natte Galicië in het noordwesten verschilt in zo ongeveer alle opzichten van het warme zonnige Andalucië in het zuiden. En de mediterrane gebieden met hun milde klimaat voelen heel anders aan dan de hoogvlakten in het binnenland, waar het zowel verzengend warm als ijzig koud kan zijn.

Droogte is in Spanje een vrij algemeen probleem. Omdat irrigatie van de wijngaarden verboden is, is het aantal stokken per hectare laag. Ook de opbrengst ligt stukken lager dan in andere Europese wijnlanden.

Druiven

Spanje’s bekendste druivenras is de tempranillo. Hij staat in zo veel gebieden aangeplant dat het aantal synoniemen legio is. Je vindt hem o.a. in Rioja, Navarra, Ribera del Duero, La Mancha, Valdepeñas en langs de Middellandse Zee. Andere bekende druiven van Spaanse origine zijn de garnacha, internationaal beter bekend als grenache en de murviedro, alias mourvèdre.

Bij de witte springen macabeo, albariño, verdejo en palomino eruit.

wijnen

Wijnkoperij il Conte