Wijnclassificatie

De wijnclassificatie van Italië is gebaseerd op die van Frankrijk. De markering “DOC” staat sinds 1963 wettelijk voor Denominazione di origine controllata, en garandeert een bepaalde kwaliteit.

Nog hogere eisen qua kwaliteit worden gesteld aan wijnen die worden aangeduid met “DOCG”, wat een acroniem is voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. DOCG is sinds 1992 wettelijk ingevoerd als wijnkwalificatie. Voor DOCG is er een speciale verzegeling van de flessen.

Verder kan Italiaanse wijn ook als vino da tavola (tafelwijn) of Indicazione Geografica Tipica (IGT, kenmerkende geografische aanduiding) worden gekenmerkt, kwalificaties die verder geen kwaliteitseis hoeven te impliceren.

 

Algemene informatie

Italië is ‘s werelds grootste wijnproducent.

Hoewel de meeste wijn in eigen land gedronken wordt, is het één van de belangrijkste exportproducten en geldt Italië, afgewisseld met Frankrijk, als exporteur nummer één.

Italië is een bijzonder en tegelijkertijd complex wijnland. Het accent ligt bij het gebruik van inheemse druivenrassen, zoals de blauwe Barbera, de Nebbiolo, Dolcetto, Corvina, en witte druivensoorten als de Albana, Trebbiano, Verdicchio en vernaccia.

Daarnaast werken de wijnproducenten ook met bekende internationale rassen, zoals de Cabernet-Sauvignon, de Chardonnay, Sauvignon en Pinot Noir.

Momenteel leveren wij wijnen uit de streken De Marken, Abruzzo en Veneto.